La web de Marta Mata utilitza cookies propies i de tercers per oferir-te una navegació d'acord als teus hàbits i preferències. Més informació.
Publicada el dimarts, 07.11.2023
Impulsors dels Drets dels Infants:
Englantine Jebb i Jordi Cots
Impulsors dels Drets dels Infants:
Englantine Jebb i Jordi Cots

 La Fundació Marta Mata Garriga arriba a l’organització de la XVI Jornada Marta Mata que enguany  porta el títol Englantyne Jebb, Jordi Cots i els Drets dels Infants. 

Englantyne Jebb, era una dona anglesa, potser desconeguda pel seu nom però promotora i impulsora en el seu moment de la Declaració de Ginebra de 1923, text que va donar pas a la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets dels Infants de l’any 1989. 
Enguany fa cent anys d’aquells primers cinc punts que donen resposta a una realitat en la que es trobaven infants i adolescents vulnerables, després de la Primera Guerra Mundial. Aquesta declaració es poc coneguda perquè l’esclat de la Segona Guerra Mundial ho va impedir.
Englantyne Jebb i la seva germana Dorothy, en aquella Primera Carta deien que l’infant ha de poder desenvolupar-se d’una manera normal, materialment i espiritual, i que se l’ha d’atendre  en les situacions que enumera: que té preferència en el cas de desastre, que se l’ha de posar en condició de guanyar-se la vida,  protegir-lo contra qualsevol explotació i, que ha de créixer en el sentiment de la solidaritat humana.
Jordi Cots i Moner és un advocat, pedagog, poeta i promotor a Catalunya dels Drets dels Infants. El 1963 deixa la carrera d’advocat per dedicar-se a la pedagogia i dos anys després neix l’Escola de Mestres Rosa Sensat (avui Associació) i n’és cofundador amb Marta Mata, Maria Teresa Codina, Pere Darder, Maria Antònia Canals, Enric Lluch i Anna Maria Roig.
Jordi Cots el 1980 crea una comissió d’Infància en una ONG anomenada Justícia i Pau per fer conèixer una cultura dels infants que comporta popularitzar les persones pioneres dels Drets dels Infants, l'anglesa Englantyne Jebb i el pedagog polonès Janusz Korczak (a qui vam dedicar la IV Jornada l’any 2011 que podeu consultar a la web de la Fundació Marta Mata). 
De 1997 fins a 2004 ocupa el càrrec d’Adjunt del Síndic de Greuges per a la defensa dels Drets dels Infants realitzant una gran labor.
Marta Mata, la tardor de l’any 2004, en ple debat de la LOE, ens va deixar un text escrit per encàrrec de la Universitat de Santiago de Compostela amb el títol “L’educació en valors al servei dels Drets de l’ Infant, nucli central del Dret a l’Educació” ( podeu llegir-lo de la pàgina 293 a la 304 del llibre “Per Avançar en l’Educació” de l’editorial EUMO). Hi reflexiona sobre un debat encara actual: la inclusió dels valors en el projecte d’escola com a impregnació en tots els temes que s’hi prestin, per exemple, la transversalitat, i/o com assignatura, i justifica la resposta en els textos de la Convenció de 1989.

En aquesta XVI Jornada us proposem reflexionar, fer-nos preguntes i respostes per ampliar el coneixement dels drets i compartir i no “impartir” els valors en la cultura dels infants i adolescents no menors, que és un aspecte més jurídic. 
Marta Mata va ser una gran impulsora dels Drets de l’Infant i per aquest motiu organitzem cada any la Jornada en aquestes dates, i en aquest centenari hi hem sumat el nostre humil, però sincer homenatge a Jordi Cots.
Us podeu inscriure a la web de la Fundació i/o : https://fundaciomartamata.org/2023/09/27/xvi-jornada-marta-mata-2023/